TOTAL COST
£7m
COMPLETED
2011
RESPONSIBLE BUSINESS
People
Planet
Profit

Project Description

A 1.25 acre (0.5ha) site of the former Trent Bridge Primary School close to the City Centre required sustainable regeneration following site clearance by Nottingham City Council. The project was comprised of 38 three storey dwellings, with the aim of providing mixed tenure housing for families to satisfy an identified need in the area.

From an aesthetic and design perspective the development was required to provide visual impact when viewed from the Memorial Gardens, a grade II Historic Park and Garden that shares a boundary with the site. The finished development now provides a landmark for the area.


Responsible business

People

People

Sustainability was in mind throughout the design process, ensuring users’ of the homes save money on energy bills. Due to the site being in close proximity to other houses and schools, public safety was a primary concern throughout. Lovell provided a Health and Safety assembly to the local school, ensuring pupils would be aware of the dangers. Workshops for students were also provided in collaboration with Nottingham City Council.

 

Local students studying construction-related courses at NVQ and BTEC level were invited to visit the site, providing valuable insight and awareness about a sustainable housing development.

Planet

Planet

Intelligent design in terms of the orientation of the dwellings ensures that on site photovoltaic panels receive maximum sun exposure. Large windows on either side of the houses enable natural light to be utilised internally. The larger 4 bedroom houses also feature sun terraces on the southern elevation.

 

The new houses were built using an advanced timber frame that incorporates high levels of external wall insulation in order to capitalise heat retention. All of the properties reduce water usage by using the latest restricted flow bathroom and kitchen taps. The development utilises Sustainable Urban Drainage Systems (SUDS) by discharging all surface water to soakaways.

 

During the construction process, site waste management was controlled, monitored, and recorded for independent scrutiny in the form of a Site Waste Management Plan (SWMP). A MVHR system is used in the new homes which warms incoming fresh air through a heat exchanger using warm air recovered inside the house. The development includes wild flower gardens separated from lawn garden areas to provide a habitat for insects. Bat and bird boxes were also installed in the adjacent Memorial Gardens. The new development is close to the City Centre and therefore benefits from the associated public transport links, including a train station just a 10 minute walk away. The new homes were constructed on a remediated brownfield site.

Profit

Profit

All materials used throughout this project were selected from those listed as A+-D in the BRE’s Green Guide. The project recruited local labour and apprentices to work on the site, enhancing relationships and supporting the local community.