TOTAL COST
£2.1M
COMPLETED
2016
DURATION
6M

Project Description

Overbury recently completed a £2.1 million project for the London School of Economics (LSE) on Portugal Street, creating a fit-for-purpose academic, personal and professional development centre known as LSE Life.


Challenges

Transforming 20,000 sq ft into an entirely flexible space and “one stop shop” for students was a big task, says LSE Teaching and Learning Centre director Dr Neil Mclean.

“The main objective of the project – the first of its kind – was to design and build a facility that would showcase LSE Life as a centre. We needed a central hub that would connect thousands of LSE students to our services. Our students come from all over, and many are new to London altogether, so it's important that they know enough about us to be able to take advantage of the opportunities we offer,” he continues.

"Not only did our students need a place to go, they needed to know that we were committed to their professional and personal development. This space represents everything we do and, importantly, it was designed with them in mind."

Architecture PLB was tasked with developing a design that provided a mix of social, quiet and collaborative areas, which reflect new ways of learning and approaches to education, while Overbury was contracted to bring these plans to life around the busy schedules of LSE staff and students.

“Delivering any project in an occupied building is always a challenge,” says Bob Banister, Overbury managing director in London, “so working collaboratively is the key. LSE Life’s home took three months to build and was split into two phases because the library needed to stay open 24 hours a day, seven days a week. The entire project team pulled together to find innovative ways to limit disruption to students and staff. If we weren’t able to use acoustic hoarding – that blocks out construction noise – we worked late at night, in the early hours and on weekends.”

Another challenge was moving two one-tonne air handling units into the basement. These were inched down the helical staircase using timber blocks and steel plates, turning the distinctive Norman Foster-designed stairwell into a ramp. Ducts also needed to be installed to carry air to the upper floors, which meant that the team had to drill through a solid metre of concrete. To do this discreetly, a special ‘non-percussion’ diamond rig drill was used to reduce noise and vibrations.

“Moving and installing the heavy air handling units without damaging them, or the staircase, is real evidence of the team’s professionalism and expertise. We knew that we would need to increase the level of fresh air coming into LSE Life, especially if we were to host some large-scale events, and this was a real challenge in an old building. The library is also a very busy building, with, on average, 800 to 1,000 students entering through the turnstiles every hour,” adds Neil, “and if the centre was to be the focal point for student services that we hoped for, we knew it had to be a comfortable environment.”

After months of planning, designing and construction, LSE Life opened its doors in late September and has received positive feedback. Its first big event was a careers fair that hosted over 900 students and since then it has been used for numerous seminars, workshops and lectures. Everything from individual study to a 200-seated lecture can be accommodated in the space. The focus on flexibility and multi-functionality means that the centre, and its intricate tessellating furniture, can be configured to support the needs of students. The Wi-Fi enabled building now also has upgraded mechanical and electrical infrastructure with new ‘power towers’ and AV facilities.


Testimonials

“We’re proud to have been part of the team who overcame a number of challenges to deliver this great student facility. We’ve built an entirely flexible space that will bring LSE closer to its students, and we hope they will enjoy the centre for many years to come.”

Bob Banister, Managing Director
Overbury